История

logoГАБРОВСКИЯТ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР е основан през есента на 1969 г. по инциатива на композитора, музиковеда и диригента ХРИСТО ПИТЕВ и амбициозни възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на  оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на ХХ век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от Барока, Виенската класика и Романтизма.

От 1974 до 1990 г. музикален директор на състава е изявеният български композитор и диригент МИЛКО КОЛАРОВ. С неговото име оркестърът свързва голяма част от своите първи постижения и инциативи: създаването на международния фестивал “ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА”, чийто  артистичен директор в началото е патриархът на българската музикална култура Панчо Владигеров и гостуванията в Габрово на изявени български и чуждестранни композитори, диригенти и инструменталисти. През този период се осъществяват и много задгранични турнета на оркестъра в страни от Западна, Централна и Източна Европа. Редовните концертни изяви в най престижните български концертни зали и международни фестивали за кратко време извоюват на Габровски камерен оркестър авторитет на един от най добрите български камерни оркестри.

От 1992 г. музикален директор на Габровски камерен оркестър е ИВАН СТОЯНОВ. Неговите усилия са в посока на съхраняване на ансамбъла като авторитетен музикален институт, опазване и развитието на изградените традиции в концертния и фестивален живот на Габрово.

За своята дългогодишна  история Габровски камерен оркестър многократно е гастролирал в почти всички страни от  Европейският съюз, Русия, Белорусия и Украйна. Неизменно присъства в концертните афиши на най престижните български международни фестивали: ВАРНЕНСКО ЛЯТО, МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ-Русе, НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА- София, САЛОН НА ИЗКУСТВАТА – София, МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА КАМЕРНА МУЗИКА- Пловдив, “АПОЛОНИЯ” – Созопол, както и в много задгранични фестивали в Германия, Испания, Франция и Гърция - МУЗИКА ВЪВ ВЕРСАЙ /Франция/, ХАЛДИКИ, КАТЕРИНИ /Гърция /, Шлос-концерт / Швейцария /и други.

Репертоарът на оркестърът включва над 900 произведения от всички стилове и епохи и предлага на българската и международната публика почти всички произведения за камерен оркестър, написани през периода 16 – 21 век. Особен акцент в репертоарната политика са и шедьоври на квартетната литература, аранжирани за оркестър от Иван Стоянов, както и музика от славянски композитори.

Габровски камерен оркестър изпълнява барокова музика с имитация на звука, който произвеждат старинните инструменти и по отношение на стилистичната мобилност на музицирането е уникален за пределите на България.

Оркестърът е и организатор на ежегодния международен музикален фестивал “ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА”, който се провежда през първата половина на месец септември.

ИВАН СТОЯНОВ е роден през 1964 г. в Габрово. През 1983 г. завършва средното музикално училище “проф. Веселин Стоянов”в Русе със специалност цигулка, а след това продължава образованието си в Музикалната академия “Панчо Владигеров” – София, където учи дирижиране при проф. Анна Белчева и Димитър Манолов. През 1991 г. специализира оркестрово дирижиране в Академията на Йехуди Менухин “Пиер Дерво” при проф. Константин Буджиано. Участвал е в майсторски курсове на проф. Иля Мусин /Русия/ и Карл Остерайхер / Австрия/. Автор е на камерна музика, театрална музика и много аранжименти за камерен, симфоничен и духов оркестър. Концертирал е в Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Гърция и Сърбия. Успоредно с работата си като диригент и аранжор, Иван Стоянов участва като цигулар и виолист в различни камерни ансамбли. Музикален директор е на международния фестивал “ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА” в Габрово