ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/gabrcmgo/gko.gabrovo.bg/templates/gko2017/functions.php on line 188

Скъпи приятели,

12 октомври, събота, от 18, 30 часа, в храма "Св.Троица" в Габрово ще се открие седемнадесетото издание на Празника на духовната музика. След габровския карнавал, този музикален празник е второто събитие в нашия град, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси. Един празник на духовно единение и алтернатива на разпадането на културните ценности които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в затворени малки обществени групи.

През тези два почивни дни ще имате удоволствието да чуете прекрасни български хорове от Габрово, София, Добрич и Перник. Ще ни гостува и певчески колектив от Русия.


На 13 октомври, неделя, от 18, 30 часа, в Художествената галерия "Христо Цокев", Празникът на духовната музика ще бъде закрит от класния български камерен хор – „Тебе славим Господи“  от София и неговата ръководителка Теодора Димитрова. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъдат изпълнени части от ораторията „Месия“ на Георг Фридрих Хендел, „Молитва от Лорето“, „Слава на Господа“ и „Небесната царица“ от Волфганг Амадеус Моцарт и Ария – молитва из четвърто действие на операта „Отело“ от Джузепе Верди. Солист ще бъде Ангелина Манчева – сопран. С изключение на музиката на Хендел, всички останали композиции ще прозвучат за пръв път в Габрово, а „Молитва от Лорето“ на В.А. Моцарт ще се изпълни за пръв път в България.

Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие. Това е форум, който е отворен не само към нашата родна православна музика, но и към музикалната култура и на другите вероизповедания. Един форум на толерантност, отвореност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване.

Заповядайте! Очакваме Ви!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!