ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

Mincho-Minchev-gabrovski-kameren-orkestar

На 1 септември, от 19 часа в голяма зала на Дома на културата „Емануил Манолов“ ще гостува със самостоятелен концерт прославеният цигулар и наш съгражданин Минчо Минчев. Поводът е тържественото отбелязване на 50 години от откриването на Дома на културата „Емануил Манолов“, една от най-големите многофункционални сгради за култура в България, с модерни за времето си технически съоръжения. На този концерт партньор на Минчо Минчев ще бъде младият пианист Евгени Божанов, лауреат на най-престижните международни конкурси за пианисти. В момента Евгени Божанов е със световна кариера и е признат за един от десетте най-добри пианисти в света. Програмата на концерта включва четири сонати за пиано и цигулка от Волфганг Амадеус Моцарт.

Evgeni-Bojanov-gabrovski-kameren-orkestyr

          Минчо Минчев отново ще гостува в Габрово на 12 септември, от 19 часа в Дома на културата „Емануил Манолов“ като солист на Габровския камерен оркестър заедно със своите студенти от Международния му майсторски клас. Програмата включва всички концерти за четири цигулки и оркестър от Антонио Вивалди.

Радикално обновление на фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите, присъствие на световно известни изпълнители – с това накратко се характеризира поредното 38 издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е най-обширната фестивална програма като количество и качество на концертите. Те са 9 на брой. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър .

            Всеки концерт има свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.         За пръв път в историята на фестивала концертите ще се състоят в три различни зали: 7 в Художествената галерия „Христо Цокев“, и по един в Дома на културата „Емануил Манолов“  и зала „Възраждане“.

            Концертите в Художествената галерия „Христо Цокев“  ще бъдат съпътствани от документална фотографска изложба „Работно заглавие“ на младата габровска художничка Росина Пенчева. Този фотографски проект поставя в светлината на прожекторите черновата, незавършеността, работната версия, търсенето на форма и израз. В сърцевината на проекта е идеята за изкуството като развиващ се и изменящ се процес, който преминава в различни превъплъщения и етапи в търсене на себе си и своята завършеност.

           За пръв път Дните на камерната музика приоритетно акцентират върху модерното взаимодействие между сериозната музика, джаза, традиционния и екзотичен фолклор, дори и рок музиката. Пет от концертите са посветени на тези междужанрови връзки като предпоставка за демократичност, толерантност и провокация към различните вкусове. Такива са концертите „Джаз и Барок“ на джаз пианиста Антони Дончев и виолиста Валентин Геров, Концертите на Габровския камерен оркестър със солисти Минчо Минчев и Йълдъз Ибрахимова, дебюта в Габрово на вокален ансамбъл „Спектрум“, както и на канадския саксофонен квартет „Квазер“, където ще се покажат връзки между бароковата музика, джаза, фолклора на тихоокеанския остров Бали и на американския рок-музикант Франк Запа.

          По време на фестивала габровци ще бъдат свидетели и на още една новост. За пръв път в класическата музикална практика по време на изпълнение на едно произведение един изпълнител ще смени два инструмента. Това ще се случи на 9 септември, вторник, в специално написаната за фестивала Балада за цигулка, виола и пиано от Красимир Тасков. В тази балада живеещата в Лондон габровска цигуларка Деворина Гамалова ще сменя цигулката с виола.

            Новост ще бъде и включването на младите художнички Елиза Ковачева –Цокова и Искра Кръстева, които по време на концерта на Йълдъз Ибрахимова в зала „Възраждане“ ще рисуват пред погледа на публиката своите впечатления от изпълняваната музика.

          Фестивалната програма ще почете и паметта на известния габровски джазмен Манол Цоков, който има и национален принос за популяризирането на джаза в България.            

Почти всички автори и изпълнители включени във ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2014 ще гостуват по желания на габровската публика отразено в анкетирането й през миналата година.

38-то издание на международния фестивал  „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2014“ традиционно ще се открие от Габровския камерен оркестър.


galina-draganovaНа 8 септември, понеделник от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” като солисти на Габровския камерен оркестър ще гостува дуото Василий Илисавски от Русия и българката Галина Драганова.

vasilij-ilisavski

 Те са посветили своята концертна дейност на музиката на 18 век, която изпълняват на автентичните клавишни инструменти от епохата на Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт. За пръв път габровци ще видят и чуят на живо старинните инструменти  чембало и фортепиано, които в края на концерта ще свирят заедно. Програмата включва Концерт за фортепиано и оркестър и Концерт за чембало,  фортепиано и оркестър от от Карл-Филип Емануел Бах, вторият син на Йохан Себастиан Бах и Концерт за фортепиано и оркестър от чешкият предкласик Иржи Бенда. Всички концерти ще бъдат изпълнени за пръв път в България. 


krasimir-taskov

На 9 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще се изяви познатото фестивално клавирно трио на проф. Красимир Тасков – пиано, и живеещите в Лондон Лора Маринова - виолончело и габровската цигуларка Деворина Гамалова. 

devorina-gamalova

Програмата е опит за реконструиране на старите концертни традиции в Западна Европа, в които едно клавирното трио се изявява както в пълния си капацитет от трима изпълнители, така и в различни съчетания на инструментите като дуети.  

 

lora-marinova

Програмата включва Дует за виола и виолончело от Лудвиг ван Бетховен, клавирно трио от Йоханес Брамс, соната за цигулка и пиано от Франсис Пуленк, две пиеси от английския романтичен композитор Франк Бридж и специално написаната за фестивала Балада за цигулка, виола и пиано от Красимир Тасков. В произведението на Красимир Тасков цигулката и виолата ще бъдат изпълнени от едни изпълнител, което се случва за пръв път в световната музикална практика.


antoni-donchevvalentin-gerovНа 10 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ концертът е посветен на бароковата музика и джаза. В тази синтетична програма ще участват известния джаз пианист, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио Антони Дончев и виолистът Валентин Геров – член на квартет „София“. Програмата включва барокови пиеси от Хенри Пърсел, Георг Филип Телеман, Бенедето Марчело, Йохан Бенда, Марен Марен, както и джаз стандарти от Мишел Льогран, Майлс Дейвис Чарли Хейдън, Дейв Холанд и Уейн Шортър. Между отделните пиеси изпълнителите ще демонстрират и моментни импровизации.


aleksandyr-dubahaleksandru-gavrilovichi

На 11 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ по желание на габровската публика отново ще гостува популярният швейцарски цигулар Александър Дубах. Този път в концерта ще вземе участие и неговият румънски колега и съименник Александру Гавриловичи. Александру Гавриловичи  е дългогодишен концертмайстор  на Симфоничния оркестър на град Берн. 

desislava-shtereva

Програмата на двамата цигулари включва произведения от Йохан Себастиан Бах, непознатият руски композитор от края на 18 век Иван Хандошкин, чешкият последовател на Паганини Хайнрих Ернст, големият швейцарски композитор Артур Онегер, румънският класик Джордже Енеску и Панчо Владигеров. На рояла ще им партнира пианистката Десислава Щерева . Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на община Тун.


mincho-minchevНа 12 септември, петък, от 19 часа, в голямата зала Дома на културата ще се състои традиционния концерт на майсторския клас на проф. Минчо Минчев. Този път Минчо Минчев ще се включи атрактивно като солист на Габровския камерен оркестър заедно със своите студенти. Програмата включва всички концерти за четири цигулки и оркестър от Антонио Вивалди. В същата програма габровската публика ще чуе и две произведения на съвременни композитори на популярна музика, вдъхновени от музиката на Антонио Вивалди. Първото е Кончерто гросо „Паладио“ от английският рок музикант Карл Дженкинс. Карл Дженкинс в късния етап от своя професионален живот открива Вивалди и започва да го имитира със средствата на джаза, рока и филмовата музика. По „обратния“ път към Вивалди тръгва словашкият композитор на сериозна музика Петер Брайнер.Той „облича“ музиката на Антонио Вивалди и Йохан Себастиан Бах с популярни теми от хитови песни на Бийтълс.


На 13 септември, събота, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ дебют в Габрово ще направи млада вокална формация „Спектрум“ от София. В състава й има габровско присъствие - джаз певицата Весела Морова. Програмата, обединена от мотото „Класика, Джаз, Фолклор“ включва произведения от Йохан Себастиан Бах, Морис Дюрфле, Любомир Денев, Дюк Елингтън, духовна, филмова и фолклорна музика от САЩ и България.


ilduz-ibrahimovaНа 14 септември, неделя, от 19 часа, в зала „Възраждане“ по желание на публиката в Габрово ще гостува изключителната джаз певица Йълдъз Ибрахимова. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде представена музика от четири емблематични американски композитори -  класици: Джордж Гершуин, Арон Копланд, скандалният авангардист Джон Кейдж и Лерой Андерсон. Концертът е в памет на Манол Цоков – един от пионерите на джаза в Габрово и България. По време на концерта в зала „Възраждане“ младите габровски художнички Елиза Ковачева – Цокова и Искра Кръстева ще рисуват на сцената пред погледа на публиката своите впечатления от изпълняваната музика.


kvazerНа 15 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще гостува саксофонен квартет „Квазер“ от Канада. Четиримата музиканти ще представят една любопитна програма включваща музика от Европа, Канада и САЩ. Ще бъдат изпълнени произведения от Йохан Себастиан Бах, холандецът Луис Андрийсен, българинът Ясен Воденичаров, канадците Клод Вивие, Майкъл Фригън и американският джаз-рок музикант Франк Запа. Този концерт ще направи обзор на съвременните влияния между европейската класическа музика, модерният джаз, рок и екзотичните музикални традиции на тихоокеанският остров Бали.  


sofijski-solistiНа 16 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 38-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2014 ще бъдат закрити от най-класният български оркестър, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и неговият диригент проф. Пламен Джуров. 

plamen-jurov

Под мотото „Сладко и горчиво“ ще бъде изпълнен концертно балетът на Игор Стравински „Аполон Мусагет“. В популярни виртуозни пиеси за цигулка, виола и виолончело от Чайковски, Сарасате, Едуард Елгар, Марин Големинов, Игор Фролов и младата английска композиторка Ейли Робъртсън като солисти ще се изявят всички млади инструменталисти от ансамбъла.


38-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2014 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария.

БИЛЕТИ и КАРТИ на КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ

На 12 септември на касата в Дом на културата, на 14 септември в зала „Възраждане“

Цени на билетите – 4 лева.  *   За ученици, студенти и пенсионери – 3 лева.

*   абонаментна карта за всички концерти 20 лева

*   цена на билетите за концерта на Йълдъз Ибрахимова – 5 лева