ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

botio-barakov
 
На 27 ноември, четвъртък, от 17,30 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще се състои откриване на изложба и Концерт на Габровския камерен оркестър по случай 100 г. от рождението на големия български меценат Ботьо Бараков – почетен гражданин на Габрово. В програмата са включени концерти за една и две цигулки и оркестър от Вивалди и популярната „Севдана“ от Георги Златев – Черкин. Солисти ще бъдат цигуларите Христофор Михайлов и Константин Стойчев.
Входът е свободен
Заповядайте!

„Не желая да бъда богат, а полезен на ближния си“     

БОТЬО БАРАКОВ (1914- 1997)

Ботьо Бараков е роден в село Попрази (сега Източник) през 1914 г. На 14 г.започва от нулата, като чирак-бояджия в Габрово. Буден и предприемчив,след 3 години вече е майстор. Без каквито и да било средства заминава за Белград. През 1938 г. се връща в София, където основава търговска къща за бои, химикали и машини. Скоро става един от най-заможните предприемачи  в София. Притежава контролен пакет акции на най-големите български банки и няколко предприятия в Габрово. Има възможност да пътува из Европа. Омагьосан е от богатствата на музеите и галериите, оперите и театрите в Будапеща, Берлин, Виена, Дрезден, Лайпциг, Регенсбург. Започва да влага милиони, напълно безкористно за създаването и утвърждаването на десетки изключителни творци, подпомага материално най-големите български художници с щедри откупи, на други издава книгите, като приходите остават за автора. Дарява парични средства за стипендии на бедни студенти от Художествената Академия. Със свои средства поддържа първия български камерен оркестър с диригент Асен Найденов, първия български професионален квартет "Аврамов", Софийския драматичен театър, подпомага хор и оркестър "Кавал", устройва щедри приеми с руски, полскии румънски артисти и лично ги награждава. Издръжката на всички те­зи състави му коства месечно по два милиона лева. Купува място за постройка на Художествената галерия в София. Купува и пространството около средновековната крепост „Урвич“ в община Панчарево, където над скала в Искърския пролом посторява художествена галерия имитираща средновековната крепост. Там излага закупените от него творби. Започват да я посещават много софиянци, хора от страната, дипломати от посолствата

Пет годишното пребиваване в затворите в София, Плевен и Белене по политически обвинения му попречват да реализира грандиозни и оригиналнни за времето меценатски планове. Огромната му колекция от живопис и скулптора е ограбена. След освобождаването му е реабилитиран. Предложена му е държавна работа. Отказва я. До пенсионирането си работи в каменните кариери на Витоша, а по-късно като текстилен бояджия в София. Живее аскетично в каменната си художествена галерия над „Урвич“.  Жилището му става място за поклонение от много известни български творци. През последните 4 години от живота си Ботьо Бараков се завръща в родната си къща в село Източник.

През 1993 г. дарява оцелялата част от колекцията си на Художествената галреия „Христо Цокев“, оценена на 3 милиона лева. Обявен е за почетен гражданин на Габрово.

Почива в родната си къща през1997 г. и е погребан в село Иточник.