ГАБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

11-03-05-98919 2Скъпи приятели,
на 8 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия "Христо Цокев" започва 38-мото издание на Дните на камерната музика. Изпращаме Ви програмата на фестивала, в която по Ваши желания, отразени в традиционните анкетни карти отново ще ни гостува като солист Минчо Минчев, в компанията на своя "международен отбор по цигулка", Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Софийски солисти, Александър Дубах, саксофонен квартет от Канада и куп други интересни неща. В следващите редове ще прочетете кратък анонс към всеки концерт.
Заповядайте!

 

38-то издание на международния фестивал  „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2014“ традиционно ще се открие от Габровския камерен оркестър.

 

 На 8 септември, понеделник от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” като солисти на Габровския камерен оркестър ще гостува дуото Василий Илисавски от Русия и българката Галина Драганова. Те са посветили своята концертна дейност на музиката на 18 век, която изпълняват на автентичните клавишни инструменти от епохата на Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт. За пръв път габровци ще видят и чуят на живо старинните инструменти  чембало и фортепиано, които в края на концерта ще свирят заедно. Програмата включва Концерт за фортепиано и оркестър и Концерт за чембало,  фортепиано и оркестър от от Карл-Филип Емануел Бах, вторият син на Йохан Себастиан Бах и Концерт за фортепиано и оркестър от чешкият предкласик Иржи Бенда. Всички концерти ще бъдат изпълнени за пръв път в България.

 

 На 9 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще се изяви познатото фестивално клавирно трио на проф. Красимир Тасков – пиано, и живеещите в Лондон Лора Маринова - виолончело и габровската цигуларка Деворина Гамалова. Програмата е опит за реконструиране на старите концертни традиции в Западна Европа, в които едно клавирното трио се изявява както в пълния си капацитет от трима изпълнители, така и в различни съчетания на инструментите като дуети. Програмата включва Дует за виола и виолончело от Лудвиг ван Бетховен, клавирно трио от Йоханес Брамс, соната за цигулка и пиано от Франсис Пуленк, две пиеси от английския романтичен композитор Франк Бридж и специално написаната за фестивала Балада за цигулка, виола и пиано от Красимир Тасков. В произведението на Красимир Тасков цигулката и виолата ще бъдат изпълнени от едни изпълнител, което се случва за пръв път в световната музикална практика.

   

На 10 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ концертът е посветен на бароковата музика и джаза. В тази синтетична програма ще участват известния джаз пианист, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио Антони Дончев и виолистът Валентин Геров – член на квартет „София“. Програмата включва барокови пиеси от Хенри Пърсел, Георг Филип Телеман, Бенедето Марчело, Йохан Бенда, Марен Марен, както и джаз стандарти от Мишел Льогран, Майлс Дейвис Чарли Хейдън, Дейв Холанд и Уейн Шортър. Между отделните пиеси изпълнителите ще демонстрират и моментни импровизации.

               

На 11 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ по желание на габровската публика отново ще гостува популярният швейцарски цигулар Александър Дубах. Този път в концерта ще вземе участие и неговият румънски колега и съименник Александру Гавриловичи. Александру Гавриловичи  е дългогодишен концертмайстор  на Симфоничния оркестър на град Берн. Програмата на двамата цигулари включва произведения от Йохан Себастиан Бах, непознатият руски композитор от края на 18 век Иван Хандошкин, чешкият последовател на Паганини Хайнрих Ернст, големият швейцарски композитор Артур Онегер, румънският класик Джордже Енеску и Панчо Владигеров. На рояла ще им партнира пианистката Десислава Щерева . Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на община Тун.

 

На 12 септември, петък, от 19 часа, в голямата зала Дома на културата ще се състои традиционния концерт на майсторския клас на проф. Минчо Минчев. Този път Минчо Минчев ще се включи атрактивно като солист на Габровския камерен оркестър заедно със своите студенти. Програмата включва всички концерти за четири цигулки и оркестър от Антонио Вивалди. В същата програма габровската публика ще чуе и две произведения на съвременни композитори на популярна музика, вдъхновени от музиката на Антонио Вивалди. Първото е Кончерто гросо „Паладио“ от английският рок музикант Карл Дженкинс. Карл Дженкинс в късния етап от своя професионален живот открива Вивалди и започва да го имитира със средствата на джаза, рока и филмовата музика. По „обратния“ път към Вивалди тръгва словашкият композитор на сериозна музика Петер Брайнер.Той „облича“ музиката на Антонио Вивалди и Йохан Себастиан Бах с популярни теми от хитови песни на Бийтълс.

 

На 13 септември, събота, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ дебют в Габрово ще направи млада вокална формация „Спектрум“ от София. В състава й има габровско присъствие - джаз певицата Весела Морова. Програмата, обединена от мотото „Класика, Джаз, Фолклор“ включва произведения от Йохан Себастиан Бах, Морис Дюрфле, Любомир Денев, Дюк Елингтън, духовна, филмова и фолклорна музика от САЩ и България.

 

На 14 септември, неделя, от 19 часа, в зала „Възраждане“ по желание на публиката в Габрово ще гостува изключителната джаз певица Йълдъз Ибрахимова. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде представена музика от четири емблематични американски композитори -  класици: Джордж Гершуин, Арон Копланд, скандалният авангардист Джон Кейдж и Лерой Андерсон. Концертът е в памет на Манол Цоков – един от пионерите на джаза в Габрово и България. По време на концерта в зала „Възраждане“ младите габровски художнички Елиза Ковачева – Цокова и Искра Кръстева ще рисуват на сцената пред погледа на публиката своите впечатления от изпълняваната музика.

 

На 15 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще гостува саксофонен квартет „Квазер“ от Канада. Четиримата музиканти ще представят една любопитна програма включваща музика от Европа, Канада и САЩ. Ще бъдат изпълнени произведения от Йохан Себастиан Бах, холандецът Луис Андрийсен, българинът Ясен Воденичаров, канадците Клод Вивие, Майкъл Фригън и американският джаз-рок музикант Франк Запа. Този концерт ще направи обзор на съвременните влияния между европейската класическа музика, модерният джаз, рок и екзотичните музикални традиции на тихоокеанският остров Бали.

 

На 16 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 38-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2014 ще бъдат закрити от най-класният български оркестър, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и неговият диригент проф. Пламен Джуров. Под мотото „Сладко и горчиво“ ще бъде изпълнен концертно балетът на Игор Стравински „Аполон Мусагет“. В популярни виртуозни пиеси за цигулка, виола и виолончело от Чайковски, Сарасате, Едуард Елгар, Марин Големинов, Игор Фролов и младата английска композиторка Ейли Робъртсън като солисти ще се изявят всички млади инструменталисти от ансамбъла.

 

38-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2014 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария. 

БИЛЕТИ и КАРТИ на КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ

На 12 септември на касата в Дом на културата, на 14 септември в зала „Възраждане“

 

Цени на билетите – 4 лева

*   За ученици, студенти и пенсионери – 3 лева.

*   абонаментна карта за всички концерти 20 лева.

*   цена на билетите за концерта на Йълдъз Ибрахимова – 5 лева.